деца - народни танци фолклорика

Детска танцова школа "Фолклорика"

В детска танцова школа „Фолклорика” се обучават и подготвят бъдещите танцьори на ансамбъл "Фолклорика".
Професионалната квалификация на ръководителите на школата, дългогодишният им опит в сферата на фолклорното ни танцово изкуство, съчетани с гъвкава работна методика, допринасят за качественото обучение на младите изпълнители.
Програмата на обучение по народни танци включва комплекс от танци, хора, песни, игри, словесен фолклор, както и запознаване на децата с различни народни обичаи и традиции. Методиката на преподаване в отделните групи е съобразена с възрастта и възможностите на децата. В детската школа се предлагат както групови, така и индивидуални занимания по народни танци.

ЗАНИМАНИЯТА ИЗВЪН УЧИЛИЩЕ – ПЪТ КЪМ ПО-ДОБРО БЪДЕЩЕ

Децата имат естествена нужда да дават и получават доброта. Те са създадени и програмирани да се развиват и усъвършенстват в най-различни аспекти и области. Но за това е нужна подходяща почва. Ако детето бъде оставено да бездейства, то инстинктивно си търси занимания, нещо, което да запълни празнината. И в това търсене децата често попадат под лоши влияния и придобиват вредни и опасни навици.
Именно дейностите извън училище запълват това свободно време и дават възможност на детето да се занимава с любимите си неща, да открие и развива определени заложби, които да обогатят по-нататъшното му развитие като личност. Когато се занимават с изкуство, децата обогатяват общата си култура за съответния вид изкуство и неговите изразни средства, овладяват различни техники за приложението му, научават за същността на творческия процес като цяло, придобиват умения да различават и оценяват различни художествени творби (наблюдавайки картина или танцово или музикално изпълнение).
Чрез занимания с някакъв вид изкуство детето има възможност да открие себе си и да се усъвършенства. А може просто да уплътнява свободното си време, занимавайки се с нещо, което му е приятно и така да намалява стреса, на който е подложено в забързаното ни ежедневие. И като говорим за изкуство, да не забравяме изявата. Тя сама по себе си носи удовлетворение, защото така детето има възможност да покаже и сподели своите успехи. Но изявата също и учи. Много деца са плахи по природа, срамежливи, притесняват се от публичност. С правилен подход от страна на преподаватели и родители те биха могли да преодолеят тази своя стеснителност чрез индивидуални изяви. А какво ни дават груповите изяви? Те преди всичко учат децата на екипност, на дисциплина и на зависимост. Когато танцуваш, пееш или свириш в група, ти зависиш от останалите „играчи в отбора”, както и те зависят от теб. Това създава чувство на отговорност у детето, чувството, че определени негови действия или бездействия влияят добре или зле и на други хора.

ЗАЩО ТОЧНО ПРИ НАС?


Защото ние, във „Фолклорика”, искаме едно по-добро бъдеще за децата ни.
Защото освен всичко друго, при нас децата ще се докоснат до необятния български фолклор. Ще се запознаят с магията на танците, играни от дедите ни преди хиляди години.
Защото „...първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщим към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество” - Стоян Омарчевски, Министър на народното просвещение, 1922 г.
И най-вече защото, за да съществува човечеството и да живее в мир и хармония е нужен ред. А в старите български традиции откриваме онзи космичен ред, онази йерархия, която ни е помогнала да просъществуваме във вековете.
И точно тук, в школа „Фолклорика” децата ви ще получат всичко това, в приятната компания на Мариана и Петя.

А КОИ СА ТЕ?

Мариана Зафирова

Мариана Зафирова Фолклорика

Здравейте! Аз съм Мариана Зафирова. Децата ме карат да се усмихвам и да се чувствам полезна, защото помагам за развитието им. Няма по-голямо щастие от това да видиш себе си в тях, особено излизайки на сцена и показвайки добри резултати от неуморната работа в залата.
Танците са част от живота ми още от детството. Започнах в НЧ "Заря - 1902 г." в с. Вакарел, където днес съм ръководител на Танцов състав "Вакарелче". През 2008 г. започнах обучението си в Националното училище за танцово изкуство, специалност „Български танци”. Това беше една моя сбъдната мечта. След това продължих в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив, специалност „Българска народна хореография”.
В ТШ „Фолклорика” ръководя детската школа от 2013 г. Работя и с групи за възрастни, както и с Ансамбъл „Фолклорика”. Същата година започнах и като артист-балетист в НФА „Филип Кутев”, където съм солист в някои от постановките.
Радвам се, че животът ми се стече по този начин и мога смело да кажа, че обичам работата си.
Очакваме с нетърпение всички деца, за да им помогнем заедно да заобичат още повече българските танци и песни!

Петя Иванова

Петя Иванова Фолклорика

Привет и от мен! Аз съм Петя Иванова и танците са част от живота ми от ранна детска възраст. Завършила съм Националното училище за танцово изкуство, специалност „Български танци”, а след това превърнах любимото си занимание в работа в Ансамбъл “Българе”. Продължих обучението си в АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев” в гр. Пловдив със специалност „Българска народна хореография” и вече повече от 15 години българският фолклор живее в мен. Заедно със сценичните ми изяви, имам и възможността да се изявя и докосна до телевизионните фолклорни предавания на телевизия "Българе", които ми донесоха много нови срещи и ценни уроци от хора, посветени на фолклора.
Щастлива съм, че от две години съм част от прекрасния екип на школа „Фолклорика” и мога да предам любовта си към танца на децата, с които работя.
Нямам търпение да се забавляваме заедно и да преоткриваме красотата и величието на старите български традиции. При нас ви очакват дни, изпълнени с емоции и уникални моменти!

Нели Маринова

Нели Маринова Фолклорика

Здравейте! Аз съм Нели Маринова и с мен детето Ви ще се научи да танцува български танци. Моето начало беше в ТА "Младост" към народно читалище "Отец Паисий - 1927".
През 2016г. завърших Национално Училище за Танцово Изкуство специалност "Български танци", а през 2021 завърших бакалавър специалност "Търговия".
Малко преди завършването на средното ми образование до края на 2016г. работих като артист-балетист в трупата на Нешка Робева "Нешанъл Арт".
През октомври 2017г. започнах работа като преподавател в школа "Фолклорика". От 2019г. съм артист към ансамбъла на Николина Чакърдъкова - "Неврокопски Танцов Ансамбъл", а през последните 2 години работя и като преподавател по танци в детски градини.
Вярвам, че с опита и знанията си ще науча детето Ви не само да танцува, но и да обича фолклора ни.

Учебна година 2022-2023


Новата учебна година ще започне на 03 Октомври 2022г. и ще продължи до 26 Май 2023г.
Децата, които се обучават в школата са на възраст от 4 до 16 години. Репетициите се провеждат два пъти седмично, с продължителност, съобразена с възрастта на децата.
По време на своето обучение, децата вземат участие в различни концерти, изяви и фестивали.

Графикът на занятията в детска танцова школа „Фолклорика” можете да видите тук.

Записването на нови деца ще се осъществи на 29 септември 2022г. от 17:30 до 18:30ч. в залите на НЧ "Светлина-1921" в кв. Слатина, ул. "Гео Милев" № 136 и в Център за изкуства "КОЛОРИКА АРТС" в ж.к. "Хаджи Димитър", бул. "Владимир Вазов" №2 /до метростанция "Хаджи Димитър"/, или след 03.10.2022г. на място, в дните за репетиции на Детската школа. За допълнителна информация, можете да се обадите на посочените в контакти телефони.

 
';