Добре дошли

В школа по народни танци и песни "Фолклорика" се изучават хора и песни от всички етнографски области: шопска, северняшка, пиринска, тракийска, родопска, добруджанска и Странджа.

Преподаватели: школа по народни танци за възрастни

Преподаватели в Школа по народни танци "Фолклорика" са Евелина Павлова, Георги Павлов, Румяна Ташева, Снежана Ангелова, Мариана Зафирова, Нели Маринова, Надя Каймакчийска и Петя Иванова – танцьори, хореографи и педагози.
Любовта към българския народен танц и фолклорното ни богатство ги мотивира в желанието им да споделят и предадат знанията си на тези, които пристъпят прага на залата, за да се отдадат на танцовата магия.

Евелина Павлова

Евелина Павлова

На четири годишна възраст започва да тренира художествена гимнастика към спортен клуб „Левски”. Три години по-късно, прави първите си стъпки в областта на народните танци в детски ансамбъл „Средец” под ръководството на своите родители.
През 1994г. завършва средно-специално образование в Държавното Хореографско Училище - специалност „Български народни танци” като артист-танцьор и педагог. През 1998г. завършва висшето си образование в International University, специалност „Мениджмънт в туризма и хотелиерството”. Месец юни 2014г. завършва Академията за Музикално, Танцово и Изобразително Изкуство в гр. Пловдив, със специалност "Българска Народна Хореография". Година по-късно, завършва магистратура, специалност "Артмениджмънт", отново в АМТИИ - гр. Пловдив.
От 1996 до 2001г. създава, участва и ръководи танцова формация „Фолк-данс”. За периода 1999-2002г., работи като технически сътрудник в отдел „Маркетинг и реклама” в хотел „Замъка Хранков”. От 1996 до 2009г. е хореограф в ДГ „Чуден свят”, АЦ “Wonder World” и ЧОУ „Свети Георги”. От 2002 до 2004г. е учител по танци към ЦДГ №136. От 2002 до 2009г. е преподавател по английски език в Езикова Школа „Британика”. От 2000 до м. май 2009г. ръководи детска фолклорна школа „Средец”. От м. март 2006г. до момента е управител и художествен ръководител на Школа по народни танци „Фолклорика”.
По време на танцовата си кариера участва в концерти на Илия Луков и Веселин Маринов. Има многобройни изяви, както на наша сцена, така и в Гърция, Италия, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Тайланд и Украйна.

Георги Павлов

Георги Павлов

Започва танцовата си кариера в детски ансамбъл „Средец”. Закърмен от ранно детство от своите родители (бивши танцьори и солисти в Ансамбли за народни песни и танци), Георги носи ритъма и мелодията на народния танц в сърцето си.
През 1999г. завършва средно-специално образование в Държавното Хореографско Училище - специалност „Български народни танци” като артист-танцьор и педагог. През месец юни 2014г. завършва ВУСИ - гр. Пловдив, степен бакалавър.
От 1996 до 2001г. участва и ръководи танцова формация „Фолк-данс”. За периода август-октомври 2000г работи като водещ на телевизионното предаване – шоу „Такси” по БНТ. От 2001 до 2003г. работи във фирма „НЕШЪНЪЛ АРТ” и участва като танцьор, солист в Шоуто на Нешка Робева: “Два свята” и “Орисия”. За периода 2004-2007г., работи като танцьор, солист към Ансамбъл „Дрийм Денсърс” (спектакъла „Легендата” на Лили Игнатова). От 2005 до 2008г. преподава народни танци в детска танцова школа в читалище „Васил Левски” – гр. Горна Малина.
По време на танцовата си кариера участва в концерти на Илия Луков, Веселин Маринов и Слави Трифонов. Има изяви, както в България, така и на сцени в следните държави: Англия, Белгия, Бразилия, Гърция, Египет, Испания, Италия, Македония, Молдова, Португалия, Румъния, Русия, Сингапур, Словакия, Словения, Сърбия, Турция, Унгария, Украйна, Франция, Хърватска, Чехия и Швейцария.

Румяна Ташева

Румяна Ташева

На 8 годишна възраст започва занимания по народни танци в училище, както и в детския ансамбъл „Средец”, откъдето запазва интереса и обичта към народното творчество.
От 1979г. започва да се занимава активно със спорт и се състезава в представителните отбори по хандбал на ЦСКА. През 1992г. завършва висшето си образование в Национална Спортна Академия със специалност „Учител по физическо възпитание” и „Треньор по хандбал” като същевременно работи като Технически изпълнител в ТУ-София и секретар на Спортния клуб на ТУ. В периода 1992-1994г., след допълнителни специализации в НСА и Съюза по аеробика, става инструктор и хоноруван преподавател по „културизъм” и „аеробика”.
От 2003г. до момента работи като преподавател в Департамента за физическо възпитание и спорт на Технически Университет-София. За периода 2004-2006г. е управител на Адвокатска кантора „Модус Консулт” ЕООД като същевременно завършва магистратурата си в Стопански Факултет на ТУ-София със специалност „Стопанско управление”.
От 2007г. изучава народни танци в Школа по народни танци „Фолклорика”, а от 2008г. танцува в Ансамбъл „Средец”. От 2009г. води занимания по народни танци със студенти на ТУ-София. През 2010г. завършва с отличие специализация „Български народни танци” в ХТМУ с преподаватели Емил Генов и Йордан Янакиев и получава професионална квалификация като „Художествен ръководител на танцов състав по български танци”. Участва в национални и международни фолклорни фестивали в България, Турция и Италия. От 2011г. е преподавател в школа по народни танци „Фолклорика” и продължава да танцува в Ансамбъл „Фолклорика” и Ансамбъл „Средец”.

Снежана Ангелова

Снежана Ангелова

На 6 годишна възраст започва да танцува в детско-юношески фолклорен ансамбъл “Изворче" и 3 месеца по-късно е първия концерт, в който взема участие. През 2001г. завършва Държавното Хореографско Училище, а през 2003г. е приета в Академия за Музикално, Танцово и Изобразително Изкуство в гр. Пловдив, специалност "Българска Народна Хореография". Работи като танцьор-изпълнител в Национален Фолклорен Ансамбъл "Българе" от създаването му до средата на 2005г. От 2005г. танцува в танцова формация "Етника" като участва в концерти на Слави Трифонов и “Ку-ку” Бенд. През учебната 2005-2006г. е преподавател по български народни танци в частна детска градина “Д-р Мария Монтесори”. От ноември 2007г. до февруари 2013г. работи в Мобилтел ЕАД, а от месец Април 2012г. е преподавател в школа по народни танци „Фолклорика”.


Мариана Живанкина

Мариана Живанкина

От 7 годишна възраст започва да танцува в НЧ "Заря 1902", с. Вакарел. През 2013г. завършва Националното Училище за Танцово Изкуство в гр. София, специалност "Български танци". Печели стипендията "Професор Кирил Стефанов" и е солист на много от танците, поставени в класа.
След завършването си, кандидатства и бива приета в Държавен Ансамбъл за Народни Песни и Танци "Филип Кутев", като артист-балетист.
През 2012г. взема участие в "Танцова работилница Петър Илиев" в часовете по "Характерни танци". Завършва висшето си образование в Академия за Музикално, Танцово и Изобразително Изкуство в гр. Пловдив, специалност "Българска Народна Хореография".
Към момента работи и като преподавател в школа по народни танци "Фолклорика".


Нели Маринова

Нели Николаева Маринова

От 10-годишна възраст започва да танцува в НЧ „Отец Пайсии” гр. Нови Искър. През 2016г. завършва Националното училище за танцово изкуство в гр. София, специалност „Български танци”.
След завършването си е приета в трупата на Нешка Робева „Нешанъл Арт”, където танцува от юни до декември 2016г. По време на танцовата си кариера участва в концерти в Турция, Сърбия и Русия. От 2017г. продължава обучението си в Университета за Национално и Световно Стопанство. От септември 2019г. е танцьор в Неврокопски Танцов Асамбъл "Николина Чакардъкова".
Към момента работи като преподавател в Школа по народни танци „Фолклорика“.


Надя Каймакчийска

Надя Кирилова Каймакчийска

На 11-годишна възраст започва да тренира спортна акробатика към 58-мо ОУ „Сергей Румянцев“. През 1998г. става част от състава на спортен мажоретен състав „Wonders“, където от 2004г. до днес е част от ръководителите и хореограф на състава. През 2008г. завършва като Бакалавър по икономика в Университет за Национално и Световно Стопанство, гр. София, специалност „Макроикономика“.
През 2016г. завършва специализация „Български народни танци” в ХТМУ с преподаватели Красимир Петров и Емил Генов, и получава професионална квалификация като „Художествен ръководител на танцов състав по български танци”. През 2010г. става част от голямото семейство на Школа по народни танци „Фолклорика“, като танцува в групите на различни филиали. От 2012г. танцува в Ансамбъл „Фолклорика“, а от 2015г. е и преподавател в Школата. Участва в концертни турнета на Ансамбъл "Фолклорика" в Индия, Индонезия, Италия, Турция и Южна Корея.


Петя Иванова

Петя Иванова

На 4 годишна възраст започва да танцува в НЧ “Христо Ботев”, гр. Нови Искър. След това танцува и в НЧ “Иван Вазов “, гр.Костинброд. На 12 години започва да танцува отново в гр. Нови Искър в танцов състав “Искрица”. От 2016г. до 2019г. танцува в Професионална фолклорна формация “В Шоплукь”, като има и изяви с певицата Деси Добрева.
През 2019г. завършва Националното училище за танцово изкуство със специалност “Български танци”, след което започва да учи в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство “Асен Диамандиев”, гр. Пловдив, със специалност “Българска народна хореография”. През юни 2019г. започва работа като танцьор-изпълнител в Национален фолклорен ансамбъл “Българе”, след което - през 2021г., продължава танцовата си кариера в редиците на Държавен Ансамбъл за Народни Песни и Танци "Филип Кутев", като артист-балетист. Към момента работи и като преподавател в Школа по народни танци “Фолклорика”.


Даниел Николов

Даниел Николов

От пет годишна възраст започва да танцува в 150 ОУ "Цар Симеон Първи". Две години по-късно продължава обучението си в сферата на българските народни танци в детска танцова школа "Фолклорика" към НЧ "Светлина-1921".
През 2023г. завършва Национално Училище за Танцово Изкуство гр. София, специалност "Български танци". Печели два пъти стипендията "Златна гега" в НУФИ "Филип Кутев" и е солист на танци поставени в класа. След завършването на средното си специално образование, кандидатства и бива приет като артист-балетист, в Държавен Ансамбъл за Народни Песни и Танци "Филип Кутев". Продължава образованието си в Академия за Музикално, Танцово и Изобразително Изкуство в гр. Пловдив, специалност "Българска Народна Хореография". Към момента работи и като преподавател в Школа по народни танци "Фолклорика".


Радослава Иванова-Асенова

Радослава Иванова-Асенова

Радослава започва да танцува народни танци на 7 год. възраст в Детския танцов състав към ОУ "Хр. Смирненски", Момин проход.
През 1994г. е приета в НУФИ „Широка лъка“, с профил гъдулка. През 2003 г. завършва висшето си образование в ЮЗУ "Неофит Рилски", гр. Благоевград, специалност „Българска Народна Хореография, с професионална квалификация „Хореограф-педагог“ и специализация „Спортни танци“. Веднага след завършването си започва работа като хореограф във фирма "Джеси 76", където изготвя програми и постановки за аниматори.
От 2004г. до 2005г. е поканена от секретаря на НЧ "Гео Милев" в Момин проход да бъде хореограф и ръководител на танцовия състав към читалището. От 2005г. до 2009г. работи и тренира във фитнес "Оптимум джим" към СК "Красота и сила". От 2009г. до 2013г. е хореограф и гл. художествен ръководител на Детски Танцов Състав Момин проход и школа за фолклорни хора "Момина китка", с които печелят редица конкурси и фестивали в страната и чужбина.
От 2013г. до сега работи като педагог, хореограф, ръководител на танцови групи по народни, модерни и спортни танци на деца от 2г. до 7г. в детски градини в гр. София към КСТ "Танцувай с мен". През 2021/2022г. завършва в СУ "Св. Климент Охридски" магистратура „Предучилищна педагогика“ с професионална квалификация „Педагог, детски учител“.

 
 
';