Народни танци - ФОЛКЛОРИКА • Виж темата - Какво мислите за модерните народни песни?

Форум

за български народни танци, песни, музика и обичаи

Какво мислите за модерните народни песни?

Kоя ви е любимата народна песен, какво хоро искате да научите или да споделите, какво ви кара да танцувате...
Народни носии, музикални инструменти, обичаи и традиции, празници, етнографски области...

Модератори: geleto, pupins

Какво мислите за модерните народни песни?

Мнениеот may » Пет Окт 26, 2007 10:35 am

Този мой въпрос е провокиран от една песен, която свалих съвсем случайно.Не е чалга!!!!!Изпълнява я Ива :) и се казва "Радомирка"
:D
Аватар
may

Мнениеот Pixie » Пет Окт 26, 2007 3:31 pm

Не мога да кажа че имам определено мнение - от една страна е хубаво народната музика да се развива,нови песни, нови изпълнители, внася се свежест и не се тъпче на едно място. Но от друга страна този тип музика си е специфичен сам по себе си, резултат от многогодишната българска исторя, нрави и обичаи.Според мен би било неестествено към нейните ритми да се добавят барабани или електрически китари примерно :D В бита на тогавашния българин не е имало подобни инструменти и би звучало пошло.Пък и с разширяването на публиката и изпълнителите музиката се комерсиализира и като всеки добави нещо от себе си - резултатът е една съвсем отдалечила се от оригиналността си българска народна музика.А ние имаме уникална култура,несъществуваща никъде другаде,и би било глупаво да се променяме под натиска на плиткия ум на даден чалгар, решил да прави кариера като реформира ритми,запазили се повече от 500 години. Не искам да обидя никой, но да не забравяме че още има хора които бъркат кючека с хоро :? :!:
"Всички нещастия на човека се дължат на неспособността му да стои тихо в своята стая, усамотен"
Блез Паскал
Аватар
Pixie

изпитано с времето

Мнениеот cecilia » Сря Ное 07, 2007 1:32 pm

Аз определено предпочитам истинската народна музика, новото модерно звучене нещо не ми е в кръвта и клоня към типа "старо, но златно".
~ Или схващаш, или не.~ Бъди от тези, които схващат.~ Сам си правиш живота.~ Няма действителност, само възприятия.
Филип Макгро
Аватар
cecilia

Мнениеот dianicata » Вто Ное 27, 2007 4:02 pm

Здравейте - първо да ви кажа, че това е първият форум, в който пиша въобще, но ми стана интересна темата, защото наскоро я обсъждахме с един приятел, който си е направил специален диск за колата само с такава музика. Не говоря за чалга, защото по принцип смятам че народната музика и т.нар. попфолк са стилове, които нямат почти нищо общо. Според мен в модерните народни песни няма нищо лошо - те са начин да стигне тази музика до повече хора. Има много добри попадения - например музиката, която Ева донесе за Малишевско хоро (срамота не знам как се казва тази песен :oops: ), слушала съм и варианти на "Притули се планината", които също бяха много добре направени; "Зазоряване" на Елит ми харесва и т.н. Хубавото в случая е, че не само на мен (аз не съм критерии, тъй като след като така или иначе съм се записала на нар. танци явно народната музика не ми пречи :). Приятелите ми, които общо взето изобщо не слушат такава музика, също си припяват и понякога се получава ефектът "яяя какъв як глас, яяя да си сваля още нещо такова". Така че аз съм "за" модерните народни песни - всяко нещо се развива, защо не и българската народна музика.
dianicata

Отговор

Мнениеот SunnySkies » Чет Юни 12, 2008 4:45 pm

В зависимост от изпълненията има доста добри попадения. Но всичко си е въпрос на вкус :)
Всеки ден е добър ден. Юн Мън
Защото те води напред. Аз
Аватар
SunnySkies

Мнениеот mina » Пет Яну 09, 2009 11:06 pm

Мисля,че старите (орегинални) народни песни ...например катo на Румяна-седнал Господ да вечеря.Една страхотна песен.Както и Бог да те накаже..
Тя беше една истинска,набодна и българска певица.
Да се ядосваш означава да наказваш себе си,за грешките на другите!!
mina

Мнениеот Bate Niki » Съб Яну 10, 2009 12:27 am

Аз не съм убеден, че Румяна може да се нарече точно Народна певица...Аз за народни певици приемам Надка Караджова, Стефка Саботинова, Валя Балканска и още куп певици от този ранг ;)
Ники
Аватар
Bate Niki

Мнениеот The Old Man » Съб Яну 10, 2009 9:56 am

Че кой е казал че е "народна" - по-горе ставаше въпрос за "набодна". Не знам какво е "набодна" но сигурно е такава, за "народна" - може и да е народна, че това което остана от тоя народ вече си слуша и се кефи предимно на "чалгицата", така че в случая "Надка Караджова, Стефка Саботинова, Валя Балканска и още куп певици от този ранг" вече по-скоро не са "на родни", а "на изчезване".
Заблудите също са ценни, но само от време на време. Не всеки тръгнал за Индия е открил Америка.
Ако няма къде да отидеш, ела на себе си.
http://www.zazz.bg/play:5b37ddf8
Аватар
The Old Man

Мнениеот stqf » Съб Яну 10, 2009 11:40 am

Е, разнообразие да има! Едно и също омръзва :lol:
...

Did you smile today? :)
Аватар
stqf

Мнениеот mina » Пон Яну 12, 2009 1:05 pm

The Old Man написа:Че кой е казал че е "народна" - по-горе ставаше въпрос за "набодна". Не знам какво е "набодна" но сигурно е такава, за "народна" - може и да е народна, че това което остана от тоя народ вече си слуша и се кефи предимно на "чалгицата", така че в случая "Надка Караджова, Стефка Саботинова, Валя Балканска и още куп певици от този ранг" вече по-скоро не са "на родни", а "на изчезване".

Да,бях написала ''набодна'',просто грешка :)
Иначе ставаше дума за народна.
Еми Руми доказа,че е истинска народна певица,на днешно време (чалга) певиците не могат да пеят народно,което е срам и позоp.....е има и изключения.Например http://vbox7.com/play:b5c6dadb ето пример ,че Преслава може да пее народно.Има и други изключения от (чалгата) ,които Могат да пеят народна музика...Да речем като Ивана,Анелия и Глория.
Но Румяна просто си имаше уникален глас,пък и беше завършила Котленското музикално училище....
От там се добри певици излизат.

А също много харесвам и Валя Балканска-нейната любима песен ми е 'излел е Дельо хайдутин''.
Последна промяна mina на Сря Яну 14, 2009 10:49 pm, променена общо 1 път
Да се ядосваш означава да наказваш себе си,за грешките на другите!!
mina

Re: Какво мислите за модерните народни песни?

Мнениеот Pivs » Пон Яну 12, 2009 5:29 pm

may написа:Този мой въпрос е провокиран от една песен, която свалих съвсем случайно.Не е чалга!!!!!Изпълнява я Ива :) и се казва "Радомирка"
:D
:o :o :o Откога съм пропяла.... че даже и народна музика :lol: :lol: :lol: Неоткрит талант еййй :lol: Шегата настрана ... :) Колкото до " модерната " народна музика... не мисля, че изпълнението на чалга певиците може да се нарече народна музика.. Мойто уважение към пластичните и добре изглеждащи девойки, тъй като и аз съм от ( чалга ) феновете, нооо при тях талант и изпълнение няма... освен старание и копиране... Члагата не може да се нарече българска музика тъй като един чалга хит е излязъл първоначално със същата мелодия в Гърция или Сърбия... Примери колкото щеш... Та тези девойки и народната музика са две несъчатеами неща според мен...При тях различен размер от 4/8 ( нашето Чичово и Циганско хоро ) трудно можеш да срещнеш... да не кажа невъзможно... :) Нооо да се сравнява певица с глас като на Николина Чакърдъкова или на Валя Балканска с толкова подправен глас като на Румяна, Глория, Преслава иии която и да е девойка, развиваща се като идол на поколението ми е направо срамно...

А сега ви целувам и ви поздравявам с http://www.vbox7.com/play:b67c59de на това му викам аз " модерна " народна музика :)
Ива
Аватар
Pivs

Мнениеот Kaka_CBpaKa » Пон Яну 12, 2009 6:38 pm

Иве, баш за Николина Чакърдъкова няма да се съглася ;) Не може да се каже, че притежава нещо по-особено от добър търговски усет. Даже нееднократно бях чувала да я обвиняват, че е окупирала целия македонски фолклор - и покрай нея не се чуват едни от добрите имена. Нали знаеш, че и тя е цедката в телевизия "Фолклор"? ;)

А и за наша радост не всички от фолк певачките са тотално некадърни - и в общи линии без никакъв опит. Някои от тях са си учили и са развивали именно народното пеене..
http://vbox7.com/play:7a24d9e2
Един невероятен пример за мен. Колкото и да не харесвам като човек Деси Слава - просто ми е кеф да я слушам.
Ето и още нещо невероятно - с участието на квартет "Славей" и Надка Караджова...
http://vbox7.com/play:da1783f8

Enjoy! :D

Ааа, да - понеже сме почнали темата. Една от спряганите за най-народни певици Славка Калчева е особено негативно приемана в музикалните среди :) Просто защото си е комерсиална народна певица - без особени качества.
Но за мен и този вариант на популяризиране на народната музика е стъпка в правилната посока. А с времето хората се научават да търсят наистина качественото - или поне така се надявам. :D

Хубаво е, че момичето слуша народна музика - независимо, че засега я открива във фолк певиците. Това за мен е като да се научи азбуката. Започваш с лесничките А и Б, които лесно се усвояват от аудиторията. После вече идват по-сложните съчетания - думите, песните.. И тогава предъвканите Глория, Преслава - просто няма да са достатъчни. Ще се търси истинското изкуство. Не че имам нещо против певиците - специално Глория и Преслава пеят и на живо - и правилно, което май е рядкост сред повечето чалга-певици. Бях слушала преди години Камелия на Пирин фолк и да си кажа - много ме беше яд на нея.. Ни глас, ни умения.. Ама се опитва - какво да се прави. :lol:
Аватар
Kaka_CBpaKa

Мнениеот optimeon » Нед Мар 18, 2018 11:51 pm

И аз съм съгласна с последното мнение!
суичъри ОТ ПОЛАР,Хедж фонд,мобилни стелажи,книги
Последна промяна optimeon на Чет Апр 12, 2018 1:30 pm, променена общо 1 път
optimeon

Мнениеот moon21 » Нед Мар 18, 2018 11:54 pm

На мен ми харесват! Но естествено класиката си е класика!
лак за дърво,нагреватели за кола маска,ремонт на баня,хранителни добавки
moon21

Назад към Всичко за българския фолклор