Народни танци - ФОЛКЛОРИКА • Виж темата - "ПАГАНЕ" на „Русчуклийска среща 2013"

Форум

за български народни танци, песни, музика и обичаи

"ПАГАНЕ" на „Русчуклийска среща 2013"

Модератори: geleto, pupins

"ПАГАНЕ" на „Русчуклийска среща 2013"

Мнениеот pupins » Вто Мар 12, 2013 1:26 am

ФФ "ПАГАНЕ" - гр. Кубрат
Ръководител: Гинка Панчева

*Това е репортаж от публично събитие. В това изпълнение няма участие на танцьори от школа по народни танци "Фолклорика".

"Михалска копаница" - тракийска област

"Свищовско хоро" - северняшка област

Аватар
pupins
Site Admin

Re: "ПАГАНЕ" на „Русчуклийска среща 2013"

Мнениеот missone » Вто Мар 12, 2013 12:55 pm

Обръщаме се към танцов клуб „Пагане”, гр. Кубрат.
За нас е удоволствие, че сте оценили и харесали нашето „Свищовско хоро”, с което ние спечелихме наградата за най-добре представено хоро от Северняшка област на „ Мизия танцува“ 2012, но не е етично да го използвате по този начин.
ТК „ХОРО “ - гр. КОЗЛОДУЙ
missone

Мнениеот Георгиева » Вто Мар 12, 2013 3:32 pm

Здравейте,ТК „ХОРО “ - гр. КОЗЛОДУЙ!
От името на ФФ "Пагане" гр. Кубрат, Ви отговарям на критиката относно изиграното от нас "Свищовско хоро". Не мисля, че сме използвали някога и някъде българският фолклор по неетичен начин, както Вие твърдите. Не съм срещала до сега изключителна интелектуална собственост върху произведение от Българският Фолклор. Все пак, ако това хоро е такава ваша собственост и притежавате патент върху елементите му, ще се радвам да се запозная отблизо със съответните документи и ще призная за уместна вашата забележка.
Дори не знам защо твърдите, че точно от Вас сме заимствали съответното хоро. А и в крайна сметка това е Български фолклор, той е на всички нас! За мен е ненормално да има такива конфликти. На всеки един фестивал се гордея с всички участници, за това че обичат, популяризират и развиват тази наша гордост- фолклора!
И още нещо, вече към Школата за народни танци "ФОЛКОРИКА"- приемете поздравленията ми- имате много добра организация и отлично представяне на всеки един от фестивалите, където съм имала възможност да Ви гледам! Продължавайте все така напред и нагоре! Това е една наша обща цел и кауза- да запазим българските традиции живи!
Георгиева

Мнениеот pupins » Вто Мар 12, 2013 6:06 pm

Георгиева написа:Здравейте,ТК „ХОРО “ - гр. КОЗЛОДУЙ!
И още нещо, вече към Школата за народни танци "ФОЛКОРИКА"- приемете поздравленията ми- имате много добра организация и отлично представяне на всеки един от фестивалите, където съм имала възможност да Ви гледам! Продължавайте все така напред и нагоре! Това е една наша обща цел и кауза- да запазим българските традиции живи!

Благодаря за хубавите думи, колеги от ТК „Пагане“!
:)

Фестивалите и форумите за народни танци и хора трябва да съхраняват, популяризират и предават от поколение на поколение богатството на българското танцово изкуство, за да пребъдем!

Колеги от ТК „ХОРО “ - гр. КОЗЛОДУЙ, много народни хора, които и нашата школа е изпълнявала, след време сме виждали да се играят и от други клубове, но това трябва само да ни радва, защото явно сме успяли да представим интересен и провокативен танцов материал, който е послужил като вдъхновение за други игрохорци!

Бъдете здрави и продължавайте да танцувате! :wink:
Аватар
pupins
Site Admin

Назад към Русчуклийска среща - 2013